Jacqueline te Brake
28 juli 2020 in
5 minuten leestijd
12 minuten kijktijd
Dankbaarheid in Nederland, hoe ziet dat eruit?
In onderzoeken komen wij als land steevast uit de bus als een van de gelukkigste landen ter wereld.
Maar ondertussen lopen we best vaak te klagen en te mopperen…. vooral over ons werk en onze relaties.
Gelukkig zijn in je werk in je relaties, wie wil dat niet?
We werken er hard aan om succes te hebben op diverse gebieden van ons leven.
Want als we maar hard genoeg werken en ons best doen, dan leidt dat als vanzelf naar succes.
En als we succesvol zijn, dan kunnen we eindelijk dankbaar zijn voor wat we hebben en zijn we gelukkig.
Toch……………?
Het blijkt dat die manier van redeneren niet klopt.
Je kunt beter nu, op dit moment, je zegeningen tellen.
Je nu dankbaar voelen is namelijk een heel belangrijk onderdeel voor het hebben van geluk & succes in je leven.
Waarom?
Wij zijn van nature geen mensen, die eerst hun zegeningen tellen. Zo zijn wij niet bedraad.
Jouw brein en mijn brein zijn biologisch zo bedraad, dat wij in een situatie eerst het negatieve zien.
Dus …. je bent er nu misschien door dit artikel er wel van bewust (geworden) dat dankbaar zijn goed is om te doen. Maar morgen is alles al weer voorbij en vergeten. We waarderen pas wat we hebben als we het kwijt zijn. En dan hebben we spijt dat we er niet volop van hebben genoten, toen het er nog was.
Dankbaar zijn is gelukkig een vaardigheid die je kunt leren en die je hebt te beoefenen. Een vaardigheid die je eigenlijk al van jongsaf aan mee zou moeten krijgen. Als onderdeel van een dagelijkse routine om meer geluk & succes aan te trekken. Dit weten succesvolle mensen maar al te goed. Zij hebben van dankbaarheid een alledaagse gewoonte gemaakt.
In een tijdsspanne van 2 minuten gedurende een kleine maand, is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar hersenen te herprogrammeren en optimistischer en succesvoller door het leven te gaan.
Dat werkt als volgt.
Je schrijft in die maand dagelijks drie nieuwe dingen op waarvoor je dankbaar bent. Daardoor ontstaat er een nieuw patroon in jouw brein. Een nieuw neuraal pad wat wordt aangelegd. Hierdoor leer jij je brein om eerder te scannen voor de positieve dingen in plaats dat het van nature eerst scant op de negatieve dingen.
Het is een gevleugelde uitspraak en een aansporing die we vaker zouden moeten navolgen.
Het tellen van je zegeningen is een gemakkelijke manier om ons snel gelukkiger en succesvoller te voelen
Alles wat je hebt te doen, is dagelijks een paar minuten te focussen op alles wat jou dankbaar maakt. Je gezondheid. Je kinderen. Je werk. Het mooie weer. De elektriciteit. Het water (ja, niet iedereen heeft stromend helder drinkwater). De muziek. Jouw tuin. Je huisdieren. Je vrienden. Het eten en je kunt er waarschijnlijk nog wel veel meer opnoemen.
Het effect van deze dagelijkse dankbaarheidsrituelen merk je na een tijdje. Door elke dag dankbaar te zijn, bouw je een soort van emotionele reserve op. Als het dan een keer tegen zit, dan kun je die reserve gebruiken om op terug te vallen. Je vangt de tegenslag dan wat makkelijker op.
Ik denk dat het wel duidelijk is dat dankbaar zijn goed voor je is en dat het een vaardigheid is die je kunt leren!
Bedenk elke ochtend als je net wakker bent met het benoemen van drie dingen in je leven waarvoor je dankbaar bent. Het mag van alles zijn, klein of groot.
Een geur, een kleur, iets wat je lekker vindt, iemand in je leven. En schrijf dat op!
Als je het opschrijft, dan zie je meteen ook al die andere dingen die je de voorgaande dagen, weken en maanden hebt opgeschreven. Dat maakt indruk op jou. Maar niet alleen op jou. Ook op jouw neurale paden in je brein.
Bedenk dat ergens in de wereld iemand op dit moment dolblij zou zijn met iets dat jij vanzelfsprekend vindt.
Veiligheid. Warm water. Wifi. Je zintuigen. Het lijkt simpel. En dat is het ook! Dat maakt het ook zo moeilijk voor de meesten van ons om het ook te doen.
Om het je nog makkelijker te maken, kun je gebruik maken van zogeheten dagboek apps op jouw mobiel. Hierin kun jij jouw notities bijhouden over dankbaarheid.
Een andere manier om je dankbaarheid te trainen, is om het te delen met anderen. Dankbaar zijn en het niet zeggen, is net zoiets als een cadeautje dat wordt gegeven en het wordt niet uitgepakt.
Geniet je ergens van? Ben je ergens blij mee? Vind je iets mooi? Zeg het dan.
Je dankbaarheid uiten kun je ook in je relatie doen. De Amerikaanse onderzoekster Sara Algoe noemt deze vorm van dankbaarheid ‘een opkikker voor relaties’. In haar onderzoek bleken partners zich duidelijk beter te voelen over zichzelf en hun relatie op dagen dat hun geliefde hen voor iets had bedankt. Ze gaven aan dat ‘als iemand je bedankt, voel je je gezien en gewaardeerd.’ Mooi hé? Zo straalt dankbaarheid niet alleen af op jezelf, maar op je hele omgeving!
Wat je ook kunt doen en wat een groot effect heeft: schrijf een bedankbriefje. Tegenwoordig wordt veel via WhatsApp of sociale media gedaan. Maar als je een grotere impact wil, schrijf dan een kaartje. Vertel waarom je die persoon zo leuk vindt. Of wat die persoon voor je heeft betekend. Of wat je in die persoon waardeert.
Schrijf elke avond drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dat kan in een app op je mobiel. Of misschien werkt voor jou een notitieboekje naast je bed nog wel beter. Begin met ‘Ik ben zo blij en dankbaar voor…’ en vul dat aan.
Een zin of een woord is al prima. Je kunt het eventueel aanvullen met een zinnetje over waarom je dankbaar bent. Kost maar een minuutje. Doe het elke avond – tot het net zo vanzelfsprekend is als je tanden poetsen.
Begin met ’Ik ben dankbaar voor…’. Dit kun je aanvullen met zóveel dingen, groot en klein, het houdt niet op.
In welke situatie jij je ook bevindt, er is altijd wel iets waar je dankbaar voor kunt wezen. En hoe bewuster je daar van bent, hoe rijker je leven zal zijn. Het voordeel om het ’s avonds te doen, is dat je met positieve gedachten gaat slapen. 😉
Pas deze 3 manieren elke dag voor de komende 30 dagen eens toe. Zo herprogrammeer jij jouw brein voor minder stress en meer geluk & succes.
Deze dankbaarheidsoefening is ook opgenomen in de training ‘Bloeiend Leven‘ – naast nog veel meer oefeningen die jouw leven gelukkiger en leuker maken. Je ontdekt hoe je op een simpele manier je brein herprogrammeert voor minder stress en meer voldoening.
Je kunt dit ook in een individueel traject doen.
>>Greep op het leven
>>Werkdruk
>>Emotioneel vaardig
>>Zelfvertrouwen
>>Zelfverzekerd
>>Zinvol leven
>>Vitaliteit
>>Mentale veerkracht
>>Persoonlijke groei
>>Beweging
>>Energie
>>Ontspanning
Mindinspirations
Van der Merschlaan 68
3705TJ Zeist
0653833782
Gratis e-Boek
Download 9 tips die
jouw zelfvertrouwen vergroten
Automated page speed optimizations for fast site performance