Het is belangrijk om te begrijpen, dat een laag zelfbeeld niet zomaar ontstaat. Je leert al op hele jonge leeftijd een beeld van jezelf te vormen door invloeden van buitenaf. Don Miguel Ruiz noemt dat in zijn boek ‘De vier inzichten‘ het ’temmen van de mens’. Daar bedoelt hij mee, dat wij door mensen en de samenleving om ons heen geleerd hebben hoe wij hebben te leven en te dromen.
Denk maar eens terug aan je jonge jaren. Hoe deed je het op school? Zeiden de docenten dat je niet goed was in rekenen maar wel goed kon tekenen? Werd je gepest door leeftijdsgenootjes? Werd je buitengesloten bij sportactiviteiten? Liep je wat blauwtjes tijdens het daten? Maakten jouw ouders bepaalde opmerkingen of …. Nou ja, ik denk dat je deze lijst met wel je eigen ervaringen kunt aanvullen.
Al dit soort ervaringen zorgen ervoor dat wij op dat moment ons minder voelden dan de mensen om ons heen. En omdat je toen nog jong was, stond je er niet bij stil of dit waar was of niet. Je was ervan overtuigd dat het zo was. Dus ging je door het leven met de overtuiging ‘ik ben niet goed in rekenen, maar ik ben wel goed in tekenen’.
Dat zorgde ervoor dat jij zo min mogelijk geconfronteerd wilde worden met situaties waarin rekenen nodig was. Je ging liever tekenen, want daar kreeg je positieve reacties op en dat voelde natuurlijk lekker.
Nu je volwassen bent, sta je nog steeds niet stil bij deze overtuigingen. Je neemt ze nog steeds voor waar aan. Sterker nog je ziet ze ‘gewoon’ als feiten. Dat ben ik. Zo doe ik dat.